dilluns, 3 de juliol del 2017

Comunicat de la Federació d’Entitats Socioculturals de Salt en relació al Can Panxut Festival


Davant les dificultats per organitzar l'onzena edició del Can Panxut Festival, la Federació d'Entitats Socioculturals de Salt vol fer arribar tota la informació del procés a través d'aquest comunicat.
L'abril passat els organitzadors del Can Panxut van comunicar la seva decisió de deixar d'organitzar aquest concert anual i van proposar a la Federació d’Entitats Socioculturals de Salt portar a terme l’edició d’enguany dins del projecte d’Ateneu Popular Coma Cros. Aquesta proposta correspon a un procés natural ja que els últims anys la vinculació entre Can Panxut i l'Ateneu ja existia a través de la gestió compartida de la barra i també per afinitats en l'ideari del projecte. L'Ateneu va aprovar per assemblea fer-se càrrec del festival i es va proposar que es fes a la Coma Cros per tal de reforçar en els seus inicis el projecte de l’Ateneu. A més, tenint en compte que la Federació aplega una trentena d’entitats, es donava un marc ideal per facilitar la suma d’interessos a l’hora de plantejar el festival.
Aquest 2017 l’Ajuntament volia fer arribar la Festa Major a més espais de la vila i allargar-la un segon cap de setmana i per aquest motiu, contacta amb el col·lectiu que venia organitzant el Can Panxut i l’Ateneu per tal d’organitzar, amb el suport de l’Ajuntament, el Can Panxut Festival el segon cap de setmana de festes, en concret divendres 28 de juliol. Des de l'Ateneu es crea una comissió especial per treballar el Can Panxut i es comencen una sèrie de reunions amb l’Ajuntament per portar a terme l'edició 2017 del festival, dins la programació de la Festa Major i amb aportació econòmica municipal. A primers de maig es confirma que es disposarà d'una aportació municipal de 3.000 € i que les despeses que superin aquest import sortiran dels ingressos de barra que gestionarà l’Ateneu. L’Ateneu no rebrà cap retribució de l’Ajuntament per la tasca de programació, comunicació i producció del Can Panxut, però s’acorda que podrà  disposar del benefici net de barres un cop pagades despeses del Festival. Els possibles beneficis es destinarien a finançar projectes de l’Ateneu.  Amb aquest acord,  la comissió comença a treballar de valent. A mitjans de juny ja hi ha compromisos amb els artistes per venir a tocar al Can Panxut i la programació tancada, com també el disseny d'un cartell, que s’adjunta en aquest comunicat malgrat estava en fase de correccions.
A 20 de juny tots els avenços per portar a terme el festival queden aturats sobtadament quan l’Ajuntament comunica per mail a totes les entitats del poble les condicions per optar a gestionar la barra del Can Panxut. Des de l’Ateneu es demanen explicacions del per què es trenquen els acords i l’Ajuntament argumenta que  no es pot atorgar la gestió de la barra a l'Ateneu directament sinó que ha d'anar a concurs. Els motius que s'al·leguen són de caràcter legal i administratiu, pel fet de comptar amb pressupost de Festa Major s'argumenta que no es pot discriminar a les altres entitats de Salt i que cal posar aquesta barra a concurs igual que es fa amb les barres de les barraques a l'era de Cal Cigarro. No obstant, en tractar-se d'un festival de música, el concurs exigeix que l'entitat guanyadora sigui també qui organitzi els concerts juntament amb RGB, empresa que gestiona les Festes de Salt a través d’un conveni amb l’Ajuntament. També s'inclou la clàusula que no s'hi podrà presentar cap entitat que ja tingui barra a les barraques. De tota manera, la resolució del concurs serà a sorteig i no correspondrà a cap mèrit que acrediti que l’entitat és apte per organitzar aquest acte, i per tant no es garanteix la solvència artística i tècnica del Festival fet que posa en dubte la continuïtat de la “marca” Can Panxut
Per altra banda, els temps en què s'ha publicat el concurs i en què hi haurà la resolució (17 de juliol) no ofereixen condicions de garantia per la realització del festival (previst pel 28 de juliol).  Adjuntem carta enviada per la Regidoria de Festes a les entitats de Salt.
Des de la Federació es considera que els terminis que marquen el concurs dificulten enormement l’organització solvent del Can Panxut per part de l’Ateneu i impossibiliten l’organització a qualsevol altre entitat que s’hi vulgui presentar.
Des de la Federació sempre s'han defensat els processos que suposen transparència i igualtat d’oportunitats entre les entitats de la vila però tot plegat perd el sentit quan davant iniciatives sorgides des de la ciutadania, de manera espontània i pel bé del poble, s'imposen processos administratius que sembla que només busquin dificultar els projectes comunitaris. L'organització del Festival Can Panxut és un projecte que s’ha generat des de la Federació, vinculada al grup de persones que han organitzat aquest festival durant 10 anys  i que, per tant, té tota la legitimitat. Moltes entitats reben subvencions per organitzar activitats i és lícit que aquestes puguin tenir la capacitat de generar recursos a través d'aquestes. Durant la resta de l'any trobem molts altres casos en què no es qüestiona quines entitats gestionen la barra de diversos actes (alguns exemples són la Festa de Sant Antoni, la Fira Tèxtil o la Fira del Cistell). Per tot plegat, considerem que aquests procediments més que afavorir la discrecionalitat estan propiciant l'exclusió de les iniciatives ciutadanes, fent que el món associatiu sigui cada vegada més externalitzat i tendint a la privatització.
Davant d'aquesta situació, la Federació d'Entitats Socioculturals de Salt considerem que s’hauria d’aturar aquest concurs que genera fer competir les entitats per un projecte on no hi ha conflicte d’interessos sinó al contrari, diverses voluntats ja organitzades per portar-lo a terme i que són en si l’essència d’aquest festival. Tot i així, es traslladarà la decisió final a la pròxima assemblea de l'Ateneu del 6 de juliol.
  

--
Ateneu Popular Coma Cros



--
Ateneu Popular Coma Cros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada