Una exposició i un llibre se submergeixen en l'atmosfera de l'antiga fàbrica Coma Cros
● Amb el títol comú d'El Quadern de Fil, busquen explorar la factoria com espai de memòria
Dimarts, 17 de març de 2015
Amb el títol d'El Quadern de Fil, una exposició i un llibre se submergeixen en l'atmosfera de l'antiga fàbrica Coma Cros de Salt. D’una banda, l'Exposició aplega una setantena de fotografies de Josep Maria Oliveras, la meitat de les quals estaran exposades al nucli central de la Factoria Coma Cros, i la resta, disseminades per les naus de l’antiga Kropotkin, per tal d’afavorir el redescobriment del lloc. De l’altra, el llibre amb el mateix títol que reprodueix les fotografies de Josep Maria Oliveras, acompanyades d’un text d’Eva Vàzquez. La inauguració de l’exposició El quadern de fil serà el pròxim divendres, dia 20 de març, a les 7 de la tarda, a l’espai central de la Factoria Coma Cros (antiga sala de màquines). El llibre serà presentat al cap d’una setmana, el dijous dia 26 de març, a les 8 del vespre, en un acte públic a la biblioteca Iu Bohigas de Salt.
Una fàbrica és sempre un testimoni de progrés fins al moment de la seva decadència. El relat historiogràfic tendeix, en conseqüència, a reconstruir-la com un espai socioeconòmic en què es privilegien els factors productius i demogràfics per emmarcar-la dins el quadre de les transformacions que ha propiciat una determinada època. Però hi ha un altre relat, difús i subterrani, molt més resistent a la generalització i fins i tot a la visibilitat, que té a veure amb el pòsit que aquesta mena de recintes industrials han deixat en la memòria del lloc i de la gent que hi ha estat en relació. La fàbrica Coma Cros de Salt és un exemple paradigmàtic d’aquest doble fons que amaga la pesant maleta de la història. A dins hi ha tots els ingredients necessaris per explicar el procés d’industrialització del poble i el seu vertiginós creixement urbanístic i demogràfic, però també els vestigis d’unes formes de vida potser no tan llunyanes, la familiaritat d’un paisatge, els records de famílies senceres, objectes caducs amb un extraordinari poder d’evocació, l’arrelament de les primeres nocions col·lectives d’identitat i pertinença.
Ara que l’antiga fàbrica aborda una nova fase dins la seva feliç reconversió en Factoria Cultural Coma Cros, pot ser un bon moment per endinsar-nos en les velles naus amb l’ànim de recrear una porció d’aquella atmosfera que va contribuir a definir-nos tal com som amb el mateix respecte amb què es retorna a una habitació de la infància. Aquest és el propòsit del treball El quadern de fil, que s’ha plantejat en dues vessants. D’una banda, una exposició que aplega una setantena de fotografies de Josep Maria Oliveras, la meitat de les quals estaran exposades al nucli central de la Factoria Coma Cros, i la resta, disseminades per les naus de l’antiga Kropotkin, per tal d’afavorir el redescobriment del lloc. De l’altra, el llibre amb el mateix títol que reprodueix les fotografies de Josep Maria Oliveras, acompanyades d’un text d’Eva Vàzquez. En tots dos casos es tracta d’una mena de prospecció arqueològica que excava tant en els vestigis manuals que han quedat de la fàbrica (pintes, llançadores, bobines de fil, catàlegs de mostres) com en els records íntims ‒personals però al mateix temps transferibles‒, en un intent de traçar un mapa metafòric de la fàbrica, més subtil i evanescent, però sense el qual, al cap i a la fi, no n’hi hauria cap altre que tingués sentit.
La inauguració de l’exposició El quadern de fil serà el pròxim divendres, dia 20 de març, a les 7 de la tarda, a l’espai central de la Factoria Coma Cros (antiga sala de màquines). El llibre serà presentat al cap d’una setmana, el dijous dia 26 de març, a les 8 del vespre, en un acte públic a la biblioteca Iu Bohigas de Salt.