Francesc Martínez López
En representació d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa
D’acord amb el que estableix l'article 88 apartat e) del Reglament Orgànic Municipal.
PREC a l'Alcalde i a l'Ajuntament de Salt:
DONAR SUPORT A LA INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR PER LA RENDA GARANTIDA DE CIUTADANIA
L’ Estatut d’Autonomia de Catalunya, en el seu article 24.3., estableix que “les persones o famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna, d’acord amb les condicions que legalment s’ estableixen”.
D’ acord amb l’ article 37. 3. de l’ Estatut d’Autonomia, aquest dret de l’àmbit dels serveis socials cal que sigui regulat per mitjà d’una llei del Parlament de Catalunya.
La Unió Europea va proclamar l’any 2010 com l’any europeu de lluita contra la pobresa i l’exclusió social. El 2010 es diagnostica que al conjunt de la UE hi ha 115 milions de persones en risc de pobresa, inclosos 20 milions d'infants i el 8% de la població treballadora. En el marc de l’Estratègia Europea 2020, la Comissió Europea es planteja l'objectiu de reduir en 20.000.000 el nombre de persones en situació de pobresa i exclusió social per a l'any 2020. Amb aquest objectiu, llança la Plataforma de Lluita Contra la Pobresa i l'Exclusió Social, que insta els estats membres a treballar per tal de millorar l'accés al treball, a la seguretat social, als serveis bàsics (assistència sanitària, habitatge, etc.) i a l'educació; utilitzar millor els fons de la UE per donar suport a la inclusió social i combatre la discriminació, i avançar cap a l’innovació social per trobar solucions intel·ligents en l'Europa que sorgeixi de la crisi, especialment de cara a un suport social més eficaç. Més recentment el Comitè Econòmic i Social Europeu ha emès un Dictamen per reclamar un pla de rescat social per tal de poder fer efectiva l‘Estratègia Europa 2020.
Per mitjà del Decret 144/1990, modificat pel Decret 213/1991, es va establir el Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció amb la finalitat de fer possible la inserció social i laboral de les persones afectades. El Programa va ser actualitzat l’ any 1995 amb el Decret 228/1995, de 25 de juliol. L’ any 1997 s’ aprova la encara vigent Llei 10/1997, de 3 de juliol, de regulació de la renda mínima d’inserció, que ha estat objecte de diverses modificacions.
Atès que amb les lleis que han modificat la inicial Llei 10/1997, de 3 de juliol, de regulació de la renda mínima d’inserció: la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, i la més recent continguda a la Llei 5/2012, de 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives; la renda mínima d’inserció inicial ha perdut el seu objecte i la seva finalitat, i ha deixat de ser un dret subjectiu de les persones en situació de pobresa; objecte i finalitat que ha de ser recuperat en aplicació de l’article 24. 3. de l’ Estatut d’Autonomia.
Representants de sindicats, partits polítics i entitats sense ànim de lucre impulsen una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que té per objecte regular la Renda Garantida de Ciutadania per donar compliment al mandat de l’ article 24.3. de l’Estatut d’Autonomia i assegurar els mínims d’una vida digna a les persones o famílies que es troben en situació de pobresa.
Atès que la proposta de Renda Garantida de Ciutadania té per objecte garantir que ningú estigui per sota del llindar de la pobresa i consisteix en:
1-Un dret universal de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, no condicionat a disponibilitats pressupostàries ni a l’obligació de participar en accions d’inserció social i laboral.
2-Un dret subjectiu de caràcter individual però vinculat a la situació econòmica de la persona i, en el seu cas, del nucli familiar o de convivència.
3-El dret a percebre una prestació econòmica de, com a màxim, 664 euros mensuals per dotze pagues.
4-La prestació econòmica de la Renda Garantida de Ciutadania té caràcter suplementari; és el dret a percebre la quantitat necessària a fi que, sumada als ingressos econòmics que es tinguin per qualsevol concepte, es disposi d’uns ingressos econòmics iguals a 664 euros mensuals per dotze pagues.
5-Els requisits per accedir al dret a cobrar la prestació econòmica de la Renda Garantida de Ciutadania són:
a)-Tenir 18 o més anys, o ser menor emancipat.
b)-Estar vivint legalment a Catalunya.
c)-Tenir residència continuada a Catalunya durant un mínim de 12 mesos.
d)-No disposar d’ingressos econòmics superiors als mínims garantits equivalents a la quantia de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (per l’ any 2012, 664 euros mensuals per dotze pagues), durant com a mínim els 4 mesos anteriors a la sol·licitud.
6-El projecte de Llei per la Renda Garantida de Ciutadania regula també les obligacions de les persones perceptores de la prestació econòmica; l’incompliment de les obligacions pot comportar la suspensió o la pèrdua del dret a percebre la Renda Garantida de Ciutadania.
7-El finançament de la Renda Garantida de Ciutadania és a càrrec dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya, i serà gestionada per l’ Administració de la Generalitat de Catalunya, les administracions locals, i amb la participació de les entitats del tercer sector, degudament acreditades.
8-La no-resposta de l’administració pública competent a la sol·licitud feta pel ciutadà o ciutadana comportarà el reconeixement del dret a percebre la prestació econòmica.
Aquesta iniciativa legislativa busca donar una resposta coherent a les necessitats materials d'una part de la població catalana que, tingui o no problemes socials afegits, es veu fortament afectada per la crisi i reclama la solidaritat de la nostra societat. És una proposta que busca minimitzar els efectes de la crisi en la població més desafavorida econòmicament per evitar la marginació social i mantenir la cohesió social que caracteritza a les societats europees basada en l'estat del benestar. També és una proposta que s'adapta a la situació econòmica actual i obliga els poders públics a replantejar alguns aspectes de la política social, molt especialment la renda mínima d'inserció. La renda garantida ciutadana ha de ser complementària a altres polítiques socials, de salut, ocupació, habitatge i serveis socials, especialment, per tal de donar un suport social més eficaç en el context actual, d'acord amb l'Estratègia europea 2020.
La Iniciativa legislativa Popular per una Renda Garantida Ciutadana s'ha presentat aquests dies a la Mesa del Parlament, i és fonamental comptar amb el suport més ampli per tal que pugui arribar si més no a ser admesa a tràmit per la Mesa del Parlament, i debatuda amb la seriositat que es mereix.
ICV-EUiA demana a l'Alcalde i a l'Ajuntament:
.- Donar a conèixer aquesta iniciativa mitjançant els mitjans de comunicació locals.
.- Donar suport el procés de recollida de signatures de l'esmentada Iniciativa Legislativa Popular (ILP).
Salt, 19 d'abril de 2013
Francesc Martínez López
En representació d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa